Evenwicht

Air Fx

De Air Fx calorische irrigator stimuleert de horizontale halfcirkelvormige gehoorgang, die zich in het binnenoor bevindt. Dit gebeurt door koele of warme lucht in de uitwendige gehoorgang te blazen. Dit helpt om vast te stellen of patiënten met duizeligheid of evenwichtsstoornissen een goed functionerend binnenoor hebben.

Nauwkeurige calorische stimulatie

Air Fx levert een nauwkeurig gecontroleerde temperatuur en stroomsnelheid van koele of warme lucht. De stimulans wordt geleverd door koele of warme lucht in de uitwendige gehoorgang te pompen. Met luchtcalorische stimulatie kunt u de horizontale halfcirkelvormige kanalen van uw patiënt evalueren tijdens calorische tests. Air Fx is dus een ideaal hulpmiddel als je te maken hebt met patiënten met een vermoedelijke vestibulaire stoornis, die zich vaak uit in duizeligheid of schokkende nystagmus.

Oogbewegingen in de gaten houden

Met Air Fx richt je de luchtstroom op het trommelvlies via de externe gehoorgang van je patiënt. Dit creëert een temperatuurverschil in het oor, wat een convectiestroom veroorzaakt in het gestimuleerde oor. Afhankelijk van de temperatuur van de stimulus wordt de cupula geprikkeld of geremd, waardoor de vestibulair-oculaire reflex (VOR) in gang wordt gezet, wat calorische nystagmus veroorzaakt. Als je Air Fx combineert met de VNG software van Interacoustics, kun je deze zijwaartse oogbewegingen opnemen en observeren vanaf het moment dat je de calorische test start.

Zorg goed voor je patiënt

Voordat je een calorische test uitvoert, is het belangrijk om de gehoorgang van je patiënt te inspecteren, omdat perforaties of soortgelijke aandoeningen de test kunnen belemmeren. Voor dit doel bevat Air Fx een otoscoop. De irrigator heeft ook een heldere witte LED, die het trommelvlies verlicht zonder de luchtstroom of het zicht op het trommelvlies te belemmeren. Tot slot heeft de Air Fx een temperatuursensor met weerstandstemperatuurdetector (RTD) bij het speculum om een nauwkeurige en stabiele luchttemperatuur te garanderen.

De voordelen van calorisch testen

Calorische irrigatie stimuleert elk vestibulair eindorgaan onafhankelijk. Zo kun je bepalen of het ene eindorgaan zwakker is dan het andere of dat geen van beide eindorganen voldoende vestibulaire informatie aan de hersenen doorgeeft. Door de respons van elk vestibulair eindorgaan te analyseren kun je dus de symmetrie van het bilaterale perifere vestibulaire systeem beoordelen.

Hoe analyseer je de calorische testresultaten?

Calorische stimulatie kan verschillende afwijkingen identificeren, zoals unilaterale zwakte of richtingoverwicht aanwezig in asymmetrische calorische reacties. De asymmetrie wordt weerspiegeld door een verschil in de hoeveelheid rechts kloppende nystagmus vergeleken met de hoeveelheid links kloppende nystagmus. Een bilaterale zwakte uit zich in symmetrische, maar zwakke, calorische responsen van beide oren.

Welkom bij EmiD, Electro Medical Instruments BV Doesburg, Sinds jaar en dag gewaardeerd leverancier van hoogwaardige audiologische apparatuur.

Sinds jaar en dag gewaardeerd leverancier van hoogwaardige audiologische apparatuur. EmiD is voor KNO-artsen, audiologen en audiometristen een efficiënte en effectieve schakel tussen wereldwijd opererende fabrikanten en de Nederlandse markt. EmiD’s motto is niet voor niets: klank tot achter de komma.

EmiD is voor KNO-artsen, audiologen en audiometristen een efficiënte en effectieve schakel tussen wereldwijd opererende fabrikanten en de Nederlandse markt. EmiD’s motto is niet voor niets: klank tot achter de komma.